«
»
Przykład zastosowania: przepisy kulinarne
Tagi:
Podpowiedzi Kontekstowe
Czy wiesz, że...
- Ciecierzyca
W XVIII wieku mielona i prażona ciecierzyca stanowiła najlepszy substytut kawy w Europie i jest nadal używana w tej roli w różnych częściach świata.
Poza tym wygląda na to, iż ciecierzyca była spożywana przez człowieka już od czasów najstarszych cywilizacji. - Czosnek
Jeśli stanąłbyś na rozdrożu w starożytnej Grecji, mógłbyś napotkać stos kamieni z czosnkiem umieszczonym na szczycie.
Jest on przeznaczony jako wieczerza dla bogini Hekate.
Poniższy artykuł został użyty, jako ilustracja przykładowego zastosowania Podpowiedzi Kontekstowych.
««•»»
Składniki:
- 400 g ciecierzycy
- 3 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 2 garście poszatkowanej pietruszki oraz koperku
- 1 łyżeczka czarnego lub kolorowego pieprzu mielonego
- 2-3 łyżeczki soli
- 1 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka kuminu
- sok z 1 cytryny + skórka z niej otarta
- 4 czubate łyżki mąki ryżowej, ciecierzycowej, kukurydzianej bądź pszennej do uzyskania konsystencji pozwalającej lepić pulpeciki
- olej do smażenia
- kasza kukurydziana do obtoczenia
Krok Po kroku:
- Ciecierzycą moczę przez noc w zimnej wodzie. Odlewam na sicie i pozwalam jej przez kilka minut odciec. Ciecierzyce trzeba zblendować żeby ją rozdrobnić. Można to zrobić blenderem ręcznym lub melakserem.
- Do melaksera wkładam ciecierzycę, obraną i pokrojoną w duże kawałki cebule, czosnek, sól, papryki, sok z cytryny, skórę z niej otartą, kumin, pieprz i rozdrabniam na niezbyt jednorodną masę.
- Masę przekładam do miski, dodaję poszatkowaną pietruszkę, sodę i mąkę. Mieszam i formuję kulki. Kulki smażę partiami na małej patelni wypełnionej do połowy olejem. Przekładam na druga stronę. Pulpeciki odsączam na papierze.
- Podaję z kaszą lub ryżem i misą zielonej sałaty lub tartej marchewki z jabłkiem i imbirem.
( źródło )
No comments:
Post a Comment