Smart Themes - unikatowe szablony Blogger

...autorskie szablony Blogger oraz funkcje udoskonalające Twój blog...

Przykład zastosowania: przepisy kulinarne

Czy wiesz, że...

  • Ciecierzyca
    W XVIII wieku mielona i prażona ciecierzyca stanowiła najlepszy substytut kawy w Europie i jest nadal używana w tej roli w różnych częściach świata.

    Poza tym wygląda na to, iż ciecierzyca była spożywana przez człowieka już od czasów najstarszych cywilizacji.
  • Czosnek
    Jeśli stanąłbyś na rozdrożu w starożytnej Grecji, mógłbyś napotkać stos kamieni z czosnkiem umieszczonym na szczycie.

    Jest on przeznaczony jako wieczerza dla bogini Hekate.

Poniższy artykuł został użyty, jako ilustracja przykładowego zastosowania Podpowiedzi Kontekstowych.

««•»»

Składniki:

  • 400 g ciecierzycy
  • 3 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 garście poszatkowanej pietruszki oraz koperku
  • 1 łyżeczka czarnego lub kolorowego pieprzu mielonego
  • 2-3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka kuminu
  • sok z 1 cytryny + skórka z niej otarta
  • 4 czubate łyżki mąki ryżowej, ciecierzycowej, kukurydzianej bądź pszennej do uzyskania konsystencji pozwalającej lepić pulpeciki
  • olej do smażenia
  • kasza kukurydziana do obtoczenia

Krok Po kroku:

  1. Ciecierzycą moczę przez noc w zimnej wodzie. Odlewam na sicie i pozwalam jej przez kilka minut odciec. Ciecierzyce trzeba zblendować żeby ją rozdrobnić. Można to zrobić blenderem ręcznym lub melakserem.
  2. Do melaksera wkładam ciecierzycę, obraną i pokrojoną w duże kawałki cebule, czosnek, sól, papryki, sok z cytryny, skórę z niej otartą, kumin, pieprz i rozdrabniam na niezbyt jednorodną masę.
  3. Masę przekładam do miski, dodaję poszatkowaną pietruszkę, sodę i mąkę. Mieszam i formuję kulki. Kulki smażę partiami na małej patelni wypełnionej do połowy olejem. Przekładam na druga stronę. Pulpeciki odsączam na papierze.
  4. Podaję z kaszą lub ryżem i misą zielonej sałaty lub tartej marchewki z jabłkiem i imbirem.

( źródło )

No comments:

Post a Comment